Help mee en stop de olifantenritjes!

husky safari Lapland
Reisverslag: Husky safari Lapland
31 maart 2016
Backpack route 2 weken Thailand
Backpack route 2 weken Thailand
12 april 2016

Help mee en stop de olifantenritjes!

Olifantenritjes Azië

Je komt het op meerdere plekken in de wereld tegen, maar vooral in Azië is het booming business, de bekende olifantenritjes en andere dierenattracties zoals het knuffelen met welpen en het op de foto gaan met een tijger.

Olifantenritjes = dierenmishandeling

Veel toeristen zijn zich niet bewust dat je door het maken van olifantenritjes het mishandelen van dieren in stand houdt. Jammer, want zolang wij toeristen blijven betalen voor olifantenritjes zal de dierenmishandeling doorgaan.

Olifanten en tijgers zijn wilde dieren waar we normaal gesproken niet al te dichtbij kunnen komen, althans niet in hun eigen leefomgeving. Hoe raar is het dan dat we in Azië zo plaats kunnen nemen op de rug van een olifant voor olifantenritjes?

Voor deze olifantenritjes worden baby olifanten eerst jarenlang mishandeld om tam te worden. Ze worden jarenlang geslagen met allerlei attributen en uitgehongerd waardoor ze na die periode bijna niet anders kunnen dan gehoorzamen en het uitvoeren van olifantenritjes (mits ze het overleven, want dat doen ze niet allemaal). Ondanks het gehoorzamen blijven de leefomstandigheden slecht. Zo staan de olifanten vaak gescheiden van elkaar en worden ze vastgebonden aan de ketting als ze niet bezig zijn met ‘werken’. Voor de eigenaren is de olifant niet meer dan een attractie die veel geld oplevert door het maken van olifantenritjes.

Olifantenritjes Azië

De mishandeling beperkt zich overigens niet alleen tot de olifantenritjes, maar ook het knuffelen met welpen en het op de foto gaan met een volwassen tijger kom je veelal tegen. Ze worden uit hun eigen omgeving gehaald, mishandeld, maar voornamelijk gedrogeerd. Alsof je veilig met een wilde tijger op de foto zou kunnen…

Goede manieren om dieren te spotten

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om te kunnen genieten van deze prachtige dieren zonder dat je natuur of dier schaadt. Een voorbeeld zijn beschermde natuurreservaten en nationale parken waar je wilde dieren in hun eigen leefomgeving op een afstandje kunt aanschouwen.

Olifanten safari

Ook zijn er diverse opvangcentra waar mishandelde dieren die bijvoorbeeld te ziek of te beïnvloedt zijn om terug te kunnen naar het wild worden opgevangen. Deze dieren worden verzorgd en bij soortgenoten geplaatst om ze nog een goed leven te kunnen bieden buiten het wild.

Wanneer goed of slecht?

Soms is het moeilijk als toerist om te bepalen of een dierenattractie als goed of slecht kan worden bestempeld. Het feit dat een dier een attractie is zegt misschien al genoeg, maar toch zijn er wat aandachtspunten die je helpen om te bepalen of iets goed of slecht is. Olifantenritjes zijn overduidelijk dierenmishandeling, maar hoe zit het bijvoorbeeld met dierentuinen en het zwemmen met dolfijnen? De meningen verschillen hier nog al eens over. Lees en bepaal zelf.

Een ‘goede’ dierenattractie voldoet in ieder geval aan:
– De dieren hebben veel bewegingsvrijheid en verblijven in eigen leefomgeving
– Ze krijgen/hebben voldoende vers en gezond voedsel
– Ze zien er verzorgd uit
– Ze worden niet mishandeld
– Ze leven samen met soortgenoten

Een slechte dierenattractie herken je aan:
– De dieren zitten in hokken of liggen aan een ketting
– Ze hebben weinig bewegingsruimte
– Ze worden geslagen en/of krijgen weinig eten
– Ze hebben veel wonden, schaafplekken en/of littekenweefsel
– Soortgenoten leven gescheiden van elkaar
– Wilde dieren die verblijven in menselijke omgeving

Stop de olifantenritjes en teken de petitie!
Wil je bijdragen aan het welzijn van de vele mishandelde olifanten door de bekende olifantenritjes? Stap dan van de olifant af en teken de petitie om deze vorm van dierenmishandeling te stoppen. Wil je meer bijdragen dan alleen het tekenen van een petitie, dat kan! Doneer een vast bedrag per periode of doe een eenmalige donatie via de website van World Animal Protection.

Update: 31-05-2016
Goed nieuws! RTL Nieuws bericht over de beruchte Tiger Temple in Thailand die bekend staat als een van de meest populaire dierenattracties in Thailand. De 150 tijgers die daar in gevangenschap leven en worden gedrogeerd om met toeristen op de foto te kunnen zijn door de overheid weggehaald. Dat betekent definitief het einde van de Tiger Temple die haar deuren dan eindelijk sluit. De organisatie Wildlife Friends International zet zich al jaren in voor beschermde dieren in Azië en verzetten zich al jaren tegen deze beruchte Tiger Temple. Dit keer gelukkig met succes.

We zijn weer een stap verder. Nu alle olifantenritjes en andere dierenattracties nog. Help je mee?

DelenShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar interessante bestemmingen en culturen. Mijn ervaringen leg ik vast in beeld en geschrift en vorm ik om tot een echt reisverhaal voorzien van de nodige tips. Op Kompas24.nl deel ik mijn verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *