De beste apps voor op reis
De 12 beste apps voor op reis
24 mei 2017
Glog Barn
#7 Wereldreisdagboek 2017
30 mei 2017

Nieuw-Zeeland on a budget

#thatwanakatree

Meer dan 24 uur vliegen, een westerse cultuur en geen direct aangrenzende buurlanden waardoor alles over de oceaan geïmporteerd moet worden maken een land niet bepaald geschikt voor de budget reiziger. Nieuw-Zeeland is echter prachtig en verdiend een plek op de vakantie bucketlist met een eigen spaarvarkentje.

Toch is overdrijven ook een vak. Ook on a budget is Nieuw-Zeeland namelijk goed te doen. De grote diversiteit aan landschappen is gratis te bezichtigen en het land is uitermate geschikt om te kamperen. En zo zijn er meer mogelijkheden om Nieuw-Zeeland on a budget te bereizen.

#thatwanakatree

Wij reisden voor €65 per persoon per dag inclusief camperhuur, campings, eten en activiteiten. Best netjes voor een land in Oceanië. Klik overigens niet gelijk weg als het budget voor jou toch nog wat aan de hoge kant is. Wij hebben namelijk helemaal niet zo erg op het budget gelet. Zo is binnen dit bedrag ook een parkeerboete van omgerekend €134, twee keer paragliden in Queenstown van in totaal meer dan €350, leren vliegen in Wanaka, gemiddeld elke drie dagen een betaalde camping en een paar tientjes aan extra data om te kunnen werken meegenomen. Het kan dan ook zeker nog goedkoper. Hoe?

Vliegtickets
Meer dan 24 uur vliegen is niet goedkoop, maar met concurrerende vliegtuigmaatschappijen en een steeds groter aanbod met vluchten naar Nieuw-Zeeland ligt een relatief betaalbaar vliegticket voor het oprapen. In de praktijk blijkt zo vroeg mogelijk boeken toch echt vaak het voordeligst te zijn, maar vergelijk ook zeker nog even diverse websites en vliegtuigmaatschappijen. Dit kan via de website Skyscanner.nl en ik schreef al eerder een blog hoe je zelfs daar nog het goedkoopste vliegticket kan bemachtigen.

Vervoer
Nieuw-Zeeland is uitermate geschikt voor een rondreis. Dit kan met eigen vervoer, maar liften of met een georganiseerde bus is ook een optie. Ook hier schreef ik eerder al een uitgebreide blog over. Liften is verre weg het goedkoopst, maar misschien ook wel het minst flexibel. Indien het budget het toelaat of je met meerdere personen reist is mijn advies dan ook om te kiezen voor een goedkope self contained camper. Je hebt wat comfort, bent niet afhankelijk van anderen en je kan zonder problemen op alle gratis kampeerplekken in Nieuw-Zeeland overnachten, en dat zijn er nogal wat!

Camping Lake Pukaki

Accommodatie
Kies voor kamperen en zoals in het vorige punt al naar voren kwam doe je er goed aan te kiezen voor een self contained camper. Een sleeping car is bijvoorbeeld veel goedkoper, maar tegenwoordig is het op veel plekken niet meer toegestaan om met een non self containd voertuig op gratis plekken te overnachten. Er wordt streng op gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Dit komt omdat zowel locals als toeristen hun afval in de natuur gooien en de afwas in de schone meren doen. Dat probleem is met een self contained campertje verholpen, plus je hebt meer comfort.

Tip: gebruik de app Campermate voor het zoeken van gratis, goedkope en luxere campings.

Zoek reisbuddy’s
Er zijn meer reizigers die op het budget moeten letten. Reis je alleen, dan is een campertje huren een dure uitgave. Met een aantal extra reisbuddy’s kunnen de kosten gedeeld worden. Dat geldt zowel voor de huur als voor de brandstof. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en hoe meer budgetvriendelijk).

Tip: andere reizende Nederlanders in Nieuw-Zeeland vind je via de Facebookgroep Dutchies in Nieuw-Zeeland.

Boodschappen
De boodschappen zijn duur in Nieuw-Zeeland. Hoewel er nationaal natuurlijk ook genoeg geproduceerd wordt, moeten er ook veel producten geïmporteerd worden. En dat laatste is een duur grapje omdat alles van ver en over de oceaan vandaan moet komen. Bepaalde producten (vooral vers) zoals vlees en fruit zijn daardoor erg prijzig. De goedkoopste boodschappen haal je bij de Pack’nSave, waar je tevens met enige regelmaat een code op de kassabon krijgt voor korting op de brandstof.

Tip: hoe lekker een koud biertje soms ook is, beperk het kopen van alcohol. Het is ongelofelijk duur. Wil je toch betaalbaar een drankje drinken, maak dan gebruik van de happy hours die bijna elk restaurant en café wel heeft.

Brandstof
Gelukkig zijn er ook nog dingen die wel goedkoper zijn dan in Nederland. Brandstof bijvoorbeeld. Maar kijk goed waar de tank wordt volgegooid, want de prijzen zijn erg locatieafhankelijk. Zo kost een liter brandstof in grote of afgelegen plaatsen zoals Te Anau, Queenstown, Wellington en Auckland de hoofdprijs, terwijl kleine onbekende plekken (zeker onbemande pompen) tot soms wel ruim een derde goedkoper zijn!

Activiteiten
De natuur in Nieuw-Zeeland is gratis te bewonderen en het zijn dan ook voornamelijk het vervoer, accommodatie en de activiteiten die het kostenplaatje doen stijgen. Ben je al zeker van een aantal activiteiten die je wil doen? Overweeg dan om een van de vele boekingskantoortjes in te lopen voor een pakketprijs. Hoewel de reisagenten soms nogal commercieel aanvoelen, haal je er wel degelijk voordeel uit.

Paragliden Queenstown

Internet
Even de mail checken, contacten met het thuisfront en wat informatie voor onderweg opzoeken. Internet is handig, maar als het ergens aan de prijs is, dan is het wel in Oceanië. Zoek bij voorkeur een horecagelegenheid of accommodatie met internet op. Vaak krijg je maar beperkte data, maar dat is meer dan voldoende om even wat op te zoeken.

Of koop een simkaartje met wat data. Kies in dat geval voor de provider Spark. Het bereik is goed en in veel plaatsen staat een telefooncel waar je elke dag maar liefst 1 GB gratis data krijgt. Het is zelfs mogelijk om het eerst een week uit te proberen. Dat scheelt weer een week aan kosten voor internet!

DelenShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Shamira
Shamira

Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar interessante bestemmingen en culturen. Mijn ervaringen leg ik vast in beeld en geschrift en vorm ik om tot een echt reisverhaal voorzien van de nodige tips. Op Kompas24.nl deel ik mijn verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *