Langer dan 8 maanden in het buitenland en uitschrijven Gemeente

Eerste keer backpacken Thailand
Reisverslag: Eerste keer backpacken in Thailand
29 september 2016
Wifi vliegvelden over de hele wereld
Wifi voor vliegvelden over de hele wereld
7 oktober 2016

Langer dan 8 maanden in het buitenland en uitschrijven Gemeente

Langer dan 8 maanden in het buitenland

Heb je plannen om langer dan 8 maanden in het buitenland door te brengen? Dan zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

Langer dan 8 maanden in het buitenland = uitschrijven gemeente

Het begint allemaal met het uitschrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) of ook wel Basisregistratie Personen (BRP) genoemd. Dit kun je zelf doen, maar anders zorgt jouw gemeente er wel voor. Niet elke reiziger zit op een uitschrijving bij de gemeente te wachten. Dan is het goed om even te informeren over je verblijf in het buitenland en na welke periode jouw gemeente van plan is je uit te schrijven.

Op het internet wordt vaak aangegeven wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft je automatisch door de gemeente wordt uitgeschreven. Er zijn geen duidelijke regels voor, waardoor elke gemeente weer een ander tijdsbestek aanhoudt. Vaak is dat inderdaad wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, maar dat kan ook al eerder zijn. Informeer daarom altijd even bij je eigen gemeente.

Ga je langer dan de genoemde periode van jouw gemeente? Schrijf je dan zelf uit, dat scheelt je een boete van ongeveer €325. Dit kun je uiterlijk 5 werkdagen voor vertrek persoonlijk of schriftelijk regelen.

Na uitschrijving bij de gemeente krijg je de stempel zonder vaste woon- of verblijfplaats opgedrukt. Ook geeft de gemeente je uitschrijving door aan alle belangrijke instanties. Dit heeft uiteraard gevolgen. Of die in je voor- of nadeel uitpakken is voor elke reiziger weer anders.

Gevolgen van uitschrijving gemeente

Geen vaste woon- of verblijfplaats
Volgens de gemeente heb je geen vaste woon- of verblijfplaats meer. Je kunt wel een postadres aanvragen (die je na 3 maanden weer opnieuw moet aanvragen), maar meer dan alleen post ontvangen is niet mogelijk.

Een woonadres heb je nodig om rekeningen te openen, een mobiel abonnement af te sluiten etc. Is bijvoorbeeld op reis je creditcard gestolen en wil je in Nederland een nieuwe aanvragen? Dan kan dat problemen opleveren.

Zorgverzekering
Je hebt een verzekeringsplicht en dient daarom minimaal een basisverzekering bij je zorgverzekeraar af te sluiten. De meeste gemeentes schrijven je uit bij een verblijf van langer dan 8 maanden in het buitenland, maar de verzekeringsplicht bij je zorgverzekeraar heb je in ieder geval voor de duur van 12 maanden en een dag. In principe betaal je dus de zorgpremie gewoon door, daarna kun je het stopzetten.

Toch kan het zijn dat eerder stopzetten mag of dat zelfs je zorgverzekeraar dit zelf doet. Dat kan als zij bijvoorbeeld bericht hebben ontvangen van de gemeente dat je bent uitgeschreven, maar je kan ook zelf een aanvraag indienen wanneer je van plan bent om in het buitenland te werken. Dan krijg je vaak alsnog toestemming om je zorgverzekering eerder stop te zetten.

Heb je geen plannen om in het buitenland te werken, maar wil je toch je zorgverzekering stopzetten? Zorg er dan voor dat je ook echt minimaal 12 maanden en een dag in het buitenland verblijft. Indien je toch eerder terugkeert naar Nederland, mag je de periode waarover je geen premie hebt betaald alsnog gaan betalen met daar bovenop nog een boete.

Wonen
Bij uitschrijving heb je geen recht meer op huursubsidie bij een huurwoning. Dat kan er dus flink inhakken op het moment dat je een huurwoning in Nederland blijft aanhouden, maar wel wordt uitgeschreven bij de gemeente. Bij een koopwoning blijf je wel recht houden op hypotheekrenteaftrek. Dit komt echter te vervallen wanneer je iemand in jouw huis zet en huur vraagt. De huur mag je dan wel belastingvrij verdienen. Let wel op dat de woning in de laatste situatie als vermogen wordt beschouwd en je daar vermogensbelasting over moet betalen.

Ook goed om te weten is dat je mogelijk geen aanspraak meer kunt maken op de opgebouwde jaren van je inschrijving voor een sociale huurwoning. Bij terugkomst in Nederland kun je dan weer achteraan de rij aansluiten.

Sociale voorzieningen
Behalve de huursubsidie die komt te vervallen, heb je ook geen recht meer op een uitkering, kinderbijslag, zorgtoeslag etc.

AOW-pensioen
Voor elk jaar dat je niet bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente lever je 2% van je AOW-pensioen in. Dat klinkt weinig, maar dat is vrij veel en loopt ook snel op indien langer dan 8 maanden in het buitenland, langer dan één of meerdere jaren wordt.

Geen Nederlands recht
Je bent geen inwoner van Nederland meer en daardoor vervallen een aantal rechten. Zo kun je o.a. niet meer:
– Een rekening openen en bankpassen aanvragen
– Een DigiD aanvragen en gebruiken
– Een bedrijf inschrijven in Nederland
– Een baby inschrijven in Nederland

Ook goed om te weten
– Je behoudt je paspoort en sofinummer (je blijft Nederlander)
– Wanneer je niet in het buitenland staat ingeschreven maar wel inkomsten genereert, blijf je belastingplichtig in Nederland. Je ontvangt voor je aangifte dan een M-formulier
– Het afsluiten van een aparte reisverzekering is aan te raden, maar let op de kleine lettertjes. Sommige reisverzekeraars verzekeren je alleen indien je ook een zorgverzekering hebt

Wel of niet uitschrijven bij de gemeente?

Het wel of niet uitschrijven bij de gemeente is nogal een discussie tussen backpackers op het internet. Reizigers die een onderneming runnen of een woning willen aanhouden zitten niet op een uitschrijving te wachten. Maar er zijn er veel meer die geen zin hebben in het gedoe van uitschrijven. Begrijpelijk, maar dan is er maar één optie. Niet langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven of in ieder geval niet langer dan de termijn die de eigen gemeente hanteert.

We kunnen wel van alles verzinnen om er onderuit te komen of om er voor te zorgen dat de gemeente er niet achter komt, maar feit blijft dat je verplicht bent om jezelf uit te schrijven wanneer je langer dan de opgegeven termijn van de eigen gemeente in het buitenland verblijft. Dat zijn nu eenmaal de regels.

Uitschrijven is overigens niet voor iedereen nadelig. Ben je bijvoorbeeld net afgestudeerd en woon je nog bij je ouders, dan kan uitschrijven bij de gemeente juist een voordeel zijn. Wanneer je langer dan 12 maanden en een dag wegblijft of gaat werken tijdens het reizen, kun je wellicht onder je zorgverzekering uitkomen waarbij je de risico’s weer kunt dekken met een goede reisverzekering. Zo ben je niet dubbelop verzekert en bespaar je kosten. Behalve een klein financieel voordeel is het grote voordeel vooral dat je zo vrij bent als een vogel.

Waarom is uitschrijving bij de gemeente verplicht wanneer je lang op reis gaat?

Heel simpel. Er zijn in het verleden genoeg mensen geweest die misbruik hebben gemaakt van het sociale systeem. Zo kon je grotendeels in het buitenland wonen en toch allerlei sociale voorzieningen in Nederland blijven ontvangen om maar een belangrijk voorbeeld te noemen. Daar wilt Nederland terecht niet aan meewerken.

Echter leven we ondertussen in een tijdperk waarbij reizen steeds toegankelijker wordt. Daardoor gaan steeds meer afgestudeerden een lange reis maken voordat ze starten met het maken van een carrière en gaan steeds meer mensen op wereldreis. Het jammere daarvan is dat deze mensen de dupe worden van veel gedoe, omdat veel instanties nog niet zijn gericht op dit type reiziger. En dat terwijl deze mensen niet meer dan een onvergetelijke reis willen maken en geen plannen hebben om in het buitenland te wonen, wat natuurlijk nogal een verschil is.

Hopelijk gaan instanties daar in de toekomst beter mee om en komen er ook duidelijkere regels, want gemeentes en verzekeraars die allemaal hun eigen regels hanteren als het aan komt op dit onderwerp is nogal verwarrend.

Ben jij al eens langer dan 8 maanden in het buitenland geweest en wat zijn jouw ervaringen?

DelenShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar interessante bestemmingen en culturen. Mijn ervaringen leg ik vast in beeld en geschrift en vorm ik om tot een echt reisverhaal voorzien van de nodige tips. Op Kompas24.nl deel ik mijn verhalen.

14 Comments

 1. Duidelijk artikel! Onlangs iets vergelijkbaars geschreven. Wel nog kanttekening: Wij hebben ons onlangs uitgeschreven. Onze zorgverzekering wordt niet stopgezet mits we gaan werken in het buitenland. Als we dat gaan doen moeten we ons contract mailen en wordt de zorgverzekering stopgezet. Daarnaast houden wij ook “gewoon” onze punten bij de woningbouw. Gelukkig! Al zal dit vast verschillen per corporatie..

  • Shamira schreef:

   De opgebouwde jaren bij de woningbouw verschilt inderdaad per gemeente. Wel goed om te weten mocht je ineens toch al je opgebouwde jaren kwijt zijn, fijn dat jullie ze mogen houden! Scheelt weer ;=) Dat van die zorgverzekering stopzetten wanneer je gaat werken in het buitenland heb ik inderdaad ook al een aantal keer voorbij zien komen. Stond toevallig ook op de planning om dit punt deze week nog even toe te voegen aan dit artikel. Thnx!

 2. Yvon schreef:

  Je informatie klopt niet helemaal. Ik sta al jaren niet meer ingeschreven in Nederland, maar hen afgelopen zomer gewoon voor de Nederlandse wet getrouwd. En dat was ook nog eens met iemand zonder de Nederlandse nationaliteit. 😉
  Verder kun je ook nog gewoon stemmen, je moet je alleen registreren.
  Ben benieuwd waar je je info hebt gevonden.

  • Shamira schreef:

   Ik heb heel wat uren allerlei informatie opgezocht over de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente. Daar kwam ik ook meermaals tegen dat je niet kunnen trouwen voor de Nederlandse wet en niet kunt stemmen. Na aanleiding van je reactie heb ik wat extra research gedaan en je hebt gelijkt (uiteraard, want je hebt praktijkervaring haha). Trouwen voor de Nederlandse wet en stemmen kan inderdaad gewoon (alleen Europees Parlement en Tweede Kamer). Dank voor je reactie! Ik heb het gelijk even aangepast.

   • Esther schreef:

    Hoi Shamira, je informatie over de hypotheekrente aftrek klopt ook niet. Ook eigen ervaring. Of dit wel of niet kan heeft niets te maken met of je wel if niet ingeschreven staat. Dus ook als je niet ingeschreven staat is het wel mogelijk. Andere factoren zijn bepalend. Wij zijn hierin geadviseerd door een aantal fiscalisten en hebben dit schriftelijk bevestigd gekregen van de belastingdienst.
    Ook kan een gemeente je niet zomaar zelf uitschrijven. Daar gaat heel wat aan vooraf.
    Verder ben Ik benieuwd waar je de informatie vandaan hebt dat je een boete opgelegd kunt krijgen als je je niet uitschrijft. Wij kregen het juridische advies dat uitschrijven zou moeten maar dat de wet niet voorziet in het opleggen van een sanctie.

    • Shamira schreef:

     Hoi Esther, ik heb mij even verdiept in je reactie omtrent de hypotheekrenteaftrek en je hebt helemaal gelijk. Wel op voorwaarde dat je de woning niet in de verhuur gooit. Ik heb het gelijk even aangepast in de blog. Wat betreft het zomaar uitschrijven heb ik nergens staan dat dit ‘zomaar’ even wordt gedaan. Daar gaat ook wat aan vooraf, bijvoorbeeld een adressenonderzoek, echter is dat wel de regel en dient men er rekening mee te houden dat de gemeente je uit kan schrijven na die 8 maanden in het buitenland. De informatie over de boete heb ik verkregen via verschillende bronnen op het internet en de gemeente. Maar ook hier zal elke gemeente er weer anders mee omgaan, helaas is er voor iedereen geen eenduidig antwoord te geven op bepaalde situaties en eventuele sancties omdat de gemeente soms zelf niet weet hoe met wereldburgers om te gaan.

 3. Evey schreef:

  Handige info, ben ook wat reseach aan het doen voor m’n wereldreis en denk idd dat ik net als kirsten m’n punten kan houden. Volgens mij zitten wij namelijk bij dezelfde woningcooperatie. Goed om uit te zoeken!

  • Shamira schreef:

   Zeker goed uitzoeken, maar het zou inderdaad fijn zijn als je toch je punten voor een sociale huurwoning mag blijven houden. Toch zonde als je al die opgebouwde jaren ineens kwijt bent.

 4. Bas schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe een gemeente er achter moet/kan komen dat je langer als 8 maanden in het buitenland bent?

  • Shamira schreef:

   Niet zo makkelijk en daarom gokken veel reiziger het er maar op. Ze starten bijvoorbeeld een adressenonderzoek als je bijvoorbeeld al maanden geen inkomen meer hebt ontvangen of soortgelijke situaties waar de gemeente hoogte van kan krijgen. Ze worden dan bijvoorbeeld getipt door de Belastingdienst. Daar gaat meestal wel wat tijd overheen.

 5. Kees schreef:

  En als het slechts 1, 2 of bijvoorbeeld 7 dagen langer dan 8 maanden reizen is? Heb je dan ook een probleem of wordt dit wel door de vingers gezien?

  • Shamira schreef:

   Ik ben niet van de gemeente, dus ik kan helaas niks garanderen. Maar dat zal waarschijnlijk geen probleem vormen. Ze moeten er eerst achter zien te komen dat je al zolang weg bent en dan gaan ze eerst nog een adressenonderzoek starten.

 6. Kees schreef:

  Ok, dank voor de reactie Shamira!

 7. Maartje schreef:

  En hoe zit het als je tijdens je reis freelancer wordt, geen bedrijf mag inschrijven in NL, maar wel belastingsplichtig bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *