Javea Spanje
Overwinteren in Jàvea/Xabia
5 februari 2017
Duurzame zeilvakantie
Beperk je ecologische voetafdruk
21 februari 2017

Gratis doen in Kopenhagen

Koninklijk paleis Kopenhagen

Scandinavië is wat aan de prijs en zeker de hoofdsteden kunnen nogal duur uitpakken. Zo ook Kopenhagen, de prijzige hoofdstad van Denemarken. Voor de budget reizigers onder ons een speciale blog met alles wat je gratis kan doen in Kopenhagen. En dat is nogal wat, dus sla deze leuke stad zeker niet over!

#1 Vrijstad Christiania
Hippies creëerde in de jaren 70 een zelfverklaard semi-onafhankelijk gebied in Kopenhagen, Christiania genoemd. Op het moment wonen zo’n 1000 mensen in deze vrijstad en leven zij volgens hun eigen regels. Zo betalen ze o.a. geen belasting en wordt soft drugs getolereerd. Door de komst van de hippies is de stad uitgegroeid tot een creatieve plek vol met zelfgebouwde huisjes, bakfietsen en kunstateliers, maar je vindt er ook een supermarkt en een postkantoor.

Neem een kijkje, maar vergeet niet de volgende regels:
1. Have fun

  1. Don’t run
  2. No photos

#2 Kongens Have
De koningstuin (of ook wel Rosenborg Kasteeltuinen genoemd) is het oudste en meest bezochte stadspark van Kopenhagen. Het is gelegen bij het kasteel van Rosenborg. Voor het kasteel moet je wel betalen, maar het bezoeken van de tuinen is gratis en hele fijne plek om ’s zomers te picknicken.

#3 Amager Strandpark
Het Amager Strandpark is een park met strand gelegen aan de Kopenhaagse kust. Het biedt een strand van 4,5 kilometer en er kunnen verschillende (water) sporten worden beoefend.

#4 Wisseling van de wacht
Het Amalienborg Paleis is het huidige verblijf van de koninklijke familie van Denemarken. 3 van de 4 vleugels zijn bewoond en de ander is toegankelijk voor publiek (betaald). Wel kun je gratis op het plein lopen en het paleis vanaf de buitenkant bekijken.

Gratis doen in Kopenhagen

Vergeet ook niet om voor 12 uur een mooi plekje langs de route te bemachtigen om de wisseling van de wacht te aanschouwen.

#5 Nyhavn
De bekende Kopenhaagse haven met de gekleurde huisjes kennen we natuurlijk allemaal wel. Op het terras plaatsnemen is natuurlijk niet gratis, maar het is net zo leuk om hier rond te lopen met je eigen gescoorde goedkope snack in je ene hand en je fotocamera in je andere hand.

Nyhavn

#6 Stadstour
Iedere dag om 11:00 uur start voor het stadhuis een gratis stadstour waarbij een gids je maar liefst twee en een half uur op sleeptouw neemt en je bekende en onbekende plekjes van de stad laat zien. Een fooi aan het einde van de tour is niet verplicht, maar natuurlijk wel zo netjes.

#7 Musea
Een aantal musea zijn altijd gratis toegankelijk, bijvoorbeeld Danish National Gallery en Frilandsmuseet, maar ook vrijwel elk ander museum kent één dag in de week waarop het museum gratis te bezoeken is. Kijk op de betreffende website voor actuele informatie, maar de woensdag is veelal een populaire dag.

#8 Toren van Christiansborg; Tårnet
De toren van Christiansborg geeft je een panoramisch uitzicht over de stad Kopenhagen. Met 106 meter is het de hoogste toren van de stad en deze is gratis te bezoeken met de lift die je naar boven brengt (de trappen mag je niet betreden).

#9 Gefion fontein en de kleine zeemeermin
De Gefion fontein is het grootste monument van de stad Kopenhagen en was in het jaar 1908 een cadeautje van het Carisbergfond. Niet ver daarvandaan ligt de populairste bezienswaardigheid van Kopenhagen, De Kleine zeemeermin. Het moet de zeemeermin voorstellen uit het door de Deense Hans Christian Andersen geschreven sprookje.

Gefion fontein Kopenhagen

Betaalbaar alternatief
Een extra tip voor een betaalbaar stedentripje Kopenhagen.

#10 Toverhallerne en Papiroen
Uiteten kan een flinke slag uit je reisbudget slaan, maar gelukkig zijn er ook in een dure stad als Kopenhagen betaalbare, maar vooral hippe alternatieven beschikbaar.

Papiroen is een oude fabriekshal gelegen op Paper Island die is omgetoverd tot food walhalla. Het concept is street food en er zijn 35 stallen, foodtrucks en containers te vinden met internationale keuken als aanbod. Van Italiaans tot Thais en van sushi tot hamburgers, allemaal geserveerd in street formaat. Je kan dus voor weinig veel proeven.

Helaas verdwijnt Papiroen naar verwachting in 2018. Wees er dus snel bij! Een ander betaalbaar alternatief voor je eten zijn de Torvehallerne. Het is geen eetgelegenheid, maar meer ingericht als markt waar je van alles en nog wat vers kan inkopen.

DelenShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar interessante bestemmingen en culturen. Mijn ervaringen leg ik vast in beeld en geschrift en vorm ik om tot een echt reisverhaal voorzien van de nodige tips. Op Kompas24.nl deel ik mijn verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *