Hoe word ik een digital nomad in 1, 2, 3

Nuggetpoint the catlins
Fotoreportage Nieuw-Zeeland
1 augustus 2017
Zonsondergang Uluru
Door het lege binnenland van Australië
8 augustus 2017

Hoe word ik een digital nomad in 1, 2, 3

Hoe word ik een digital nomad in 1, 2, 3

Kunnen gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. De ene keer in het wonderschone Nieuw-Zeeland, de andere keer in het tropische Curaçao en weer een andere keer in het goedkope Thailand. Het enige wat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding en een laptop. Kunnen werken tijdens het reizen lijkt een droom voor vele, maar er zijn er maar weinig die de daad bij het woord voegen.

Het is dan ook geen vakantie. Een digital nomad is geen toerist, maar iemand die een tijdelijk thuis maakt op een andere bestemming. Zo dompelen ze zich onder in het lokale leven in plaats van de toerist uit te hangen. Die reizen moeten immers ergens van betaald worden. Dat neemt niet weg dat er leuke uitstapjes gemaakt kunnen worden, maar toch… En het bestaan is ontzettend onzeker. Wat is mijn volgende bestemming? Waar kan ik verblijven? Kan ik dat betalen? Wat ga ik verdienen? En hoe ziet mijn leven er over vijf jaar uit?

Een leven als digital nomad is dan ook niet zo makkelijk als het lijkt en daardoor niet weggelegd voor diegene die op zoek is naar vastigheid, veiligheid en zekerheid. Dan past een vaste baan in loondienst toch echt beter bij je.

Is bovenstaande voor jou allemaal geen probleem en wil je niets liever dan het roer omgooien om als reizende werker of werkende reiziger door het leven te gaan? Lees dan vooral verder.

Hoe word ik een digital nomad in 1, 2, 3

1. Ontwikkel de juiste skills
Hoewel veel artikelen (inclusief deze) beweren dat internet en een laptop voldoende zijn, is dat natuurlijk niet helemaal waar. Er moet gewoon gewerkt worden en dat betekent dat je iets moet kunnen wat een ander nodig heeft en daar geld voor neerlegt. En alsof dat nog niet genoeg is, dient in dit geval het beroep ook op afstand uitvoerbaar te zijn. Daar zijn aparte skills voor nodig.

Het internet biedt uitkomst en is de bron voor vele op afstand uitvoerbare beroepen. Bekende beroepen als digital nomad zijn o.a.:

 • Grafisch vormgever
 • Fotograaf
 • Online marketeer
 • Tekstschrijver
 • Vertaler
 • Webwinkelier
 • Programmeur
 • Webdeveloper

Kennis van fotograferen, schrijven, talen, zoekmachine optimaliseren, adverteren, e-commerce, social media, vormgeven, programmeren, bewerkingsprogramma’s en websites zijn voorbeelden van vaardigheden die nodig zijn. Denk hier overigens niet te makkelijk over. Concurrentie is er in overvloed en goed betaald worden deze beroepen doorgaans niet. Ook moet je beseffen dat kiezen voor een leven als digital nomad ook kiezen voor het ondernemerschap is. Alleen het goed kunnen van een van de genoemde vaardigheden is dan niet voldoende. Kennis van administratieve zaken, marketing en communicatie zijn eveneens belangrijk voor succes.

Digital nomad worden zonder een beroep dat op afstand uitvoerbaar is
Locatie gebonden werknemers en ondernemers niet getreurd. Ook voor jullie kan een leven als werkende reiziger weggelegd zijn. Digital nomads reizen doorgaans langzaam om het mogelijk te maken werken en reizen te combineren. Daardoor blijven ze langer op dezelfde plek hangen en dat biedt mogelijkheden voor de locatie gebonden digital nomad.

Dus ben je niet zo van het online werken, dan ga je toch lekker tijdelijk op locatie aan de slag! Enkele andere toffe banen die op locaties wereldwijd uitvoerbaar zijn:

 • Duikinstructeur
 • Leraar Engels
 • Horecamedewerker
 • Toerisme (hotel, vervoer, tours etc.)
 • Oppas / Au pair

2. Beginnen als ondernemer
De meeste digital nomads werken als online freelancer en daarvoor dient een inschrijving bij de KvK te worden gedaan. Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is de meest voor de hand liggende rechtsvorm een eenmanszaak. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is zo gedaan.

Vervolgens ontvang je automatisch een btw-nummer en kun je indien nodig een aparte zakelijke rekening openen bij de bank. En dan ben je officieel eigenaar van een eigen bedrijf! En bedrijven moeten gerund worden, dus hup aan de bak! Ga netwerken, bouw een website, druk visitekaartjes, adverteer, werk samen en alle andere mogelijkheden om nieuwe klanten te trekken. Ze komen immers niet vanzelf.

3. Doe je research en plan (een beetje)
Vlieg niet gelijk naar de andere kant van de wereld om je leven als digital nomad in te wijden. Australië en Nieuw-Zeeland zijn prachtig, maar het internet is er ruk. Dat had je kunnen weten als je je huiswerk had gedaan. Wat je ook had geweten is dat deze landen nogal aan de prijs zijn en daarom niet zo geschikt zijn om je net gestarte levensstijl eens uit te proberen.

Wifi is prioriteit nummer één. Daarna staat een bestemming met een betaalbaar levensonderhoud op een goede tweede plek.

Reizen op de bonnefooi is iets voor de doorgewinterde backpacker, niet voor digital nomads. Research naar een bestemming die je op het oog hebt kan dan ook geen kwaad. Kies om te beginnen ook voor iets makkelijks. Een land dat veilig is, waar veel andere toeristen en digital nomads verblijven en dat makkelijk te bereizen is. Mocht je vol voor deze levensstijl willen kiezen, dan is een sprong in het diepe niet nodig. Begin makkelijk, wen even en zie daarna maar weer wat de volgende bestemming wordt. Dat is immers het mooie van deze levensstijl!

DelenShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar interessante bestemmingen en culturen. Mijn ervaringen leg ik vast in beeld en geschrift en vorm ik om tot een echt reisverhaal voorzien van de nodige tips. Op Kompas24.nl deel ik mijn verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *